Otwarcie Browaru Stu Mostów

11.12.14 | 16:00

Po wielu latach we Wrocławiu odkurzone zostaną tradycje piwowarskie. W czwartek 11 grudnia zostanie oficjalnie otwarty Browar Stu Mostów. Wśród zaproszonych gości jest kilka pokoleń wrocławskich browarników, w tym pracownicy Browarów Piastowskich, Mieszczańskiego i Zakrzowa. Przedstawiciele nowej fali polskiego kraftu, multitapów, hoteli i restauracji. Listę gości specjalnych otwiera najstarszy mini-browar restauracyjny w Polsce - Spiż a kończy najpiękniejszy browar świata - poznański Stary Browar.

- Browar Stu Mostów powstał, by wskrzesić najstarsze w Polsce tradycje browarnicze, które we Wrocławiu liczą 800 lat. Powstał też z naszej tęsknoty za jakością piwa, za lepszym, prostszym i wolniejszym nieco życiem, w którym świadomość smaku odgrywa istotną rolę - mówią Arletta i Grzegorz Ziemian, inicjatorzy powstania Browaru Stu Mostów.

Wrocław stał się częścią wielkiej światowej rewolucji w piwowarstwie. Browar będzie produkował rzemieślnicze piwo i pokazywał, czym różni się taka produkcja od przemysłowej.

Jednak Browar Stu Mostów to uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Przedwojenne wnętrza przeszły całkowitą metamorfozę. Nad projektem pracowała grupa architektów i plastyków. Znajdziemy tu designerskie stoły, krzesła i fotele oraz oryginalne, robione na szydełku poduchy do siedzenia. Jednak uwagę najbardziej przykuwa długi, 3-metrowy bar, którego blat pokrywa ocynkowana blacha, wykończona miedzianymi nitami. 

- Połączyliśmy tradycje z nowoczesnością. Zachowaliśmy industrialny charakter przedwojennego budynku przy ulicy Jana Długosza. Powstał browar z otwartym pubem, co jest rozwiązaniem unikalnym. Każdy może tu przyjść, zobaczyć jak się robi rzemieślnicze piwo i je degustować - dodaje Arletta Ziemian.

W dniu otwarcia zadebiutują trzy piwne style pod dwiema markami. Premierowe piwa to połączenie dwóch podejść do nowoczesnego piwowarstwa - odkrycie na nowo tradycji i podążanie za dynamiczną piwną rewolucją:

WRCLW Żytnie/Roggen - to nieco ciemniejszy i mocniejszy przedstawiciel klasycznego piwa górnej fermentacji, gdzie ponad połowę zasypu stanowi słód żytni. Słody karmelowe i monachijskie nadają trunkowi pełnię, wzmaganą przez nuty goździkowe i bananowe.

SALAMANDER Wheat Porter - piwo powstałe przy użyciu słodu pszenicznego, co przy akompaniamencie ciemnych słodów pozwoliło uzyskać aromat świeżo palonej kawy z gorzką czekoladą. Najbardziej zaskakującym składnikiem są jednak prażone płatki owsiane, które nadają mu zapachu ciasteczek zbożowych.

SALAMANDER AIPA - hołd dla chmielu zza wielkiej wody. Piwo uwarzone z imponującą ilością amerykańskich chmieli, dodawanych na każdym etapie jego produkcji. Pełne aromatów cytrusowych, owocowych, kwiatowych i ziołowo-żywicznych.

Otwarcie Browaru Stu Mostów już dziś - w czwartek 11.12., o godzinie 19:00. W weekend pub otwarty będzie od piątku do niedzieli w godzinach 16:00-1:00.

Browar znajduje się na ulicy Jana Długosza 2.