Dolnośląskie specjały w Pasażu Grunwaldzkim

22.08.13 | 13:13

W najbliższą sobotę 24 sierpnia w Pasażu Grunwaldzkim odbędzie się finał XIII edycji wojewódzkiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Odwiedzający centrum będą mieli okazję spróbować wysokiej jakości lokalnych produktów i tradycyjnych potraw z Dolnego Śląska. 

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu jest okazją do promocji specjałów kuchni dolnośląskiej oraz producentów regionalnych produktów żywnościowych. Podczas finału, który już po raz trzeci odbędzie się w Pasażu Grunwaldzkim, ogłoszone zostaną wyniki w kategoriach: "Najlepszy regionalny produkt żywnościowy" oraz "Najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska". Do tegorocznej edycji wojewódzkiego etapu konkursu w kategorii "Najlepszy regionalny produkt żywnościowy" 48 dolnośląskich producentów zgłosiło łącznie w czterech podkategoriach 59 produktów.

Każdy z odwiedzających Pasaż Grunwaldzki będzie miał możliwość zapoznania się ze specjałami kuchni dolnośląskiej, w której łączą się różnorodne  kultury i tradycje. Sześć zespołów gastronomicznych z Dolnego Śląska zaprezentuje łącznie dwanaście dań i potraw. W trakcie imprezy odbędzie się również degustacja regionalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości, które zostały nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu, otrzymały prestiżową nagrodę "Perła" lub zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, m.in. serów kozich z Gospodarstwa ekologicznego "Kozia Łąka" z Łomnicy, soków tłoczonych na zimno z Gospodarstwa Sadowniczego "Maciejowy Sad" z Lutyni, tradycyjnych wyrobów wędliniarskich z P.P.M.G. "Galicja" z Niemczy czy całej gamy olejów z firmy Ol?Vita z Mysłakowa.

Podczas imprezy przyznane zostaną również nominacje do ogólnopolskiej nagrody ?Perła 2013?. O szansę na zdobycie prestiżowej nagrody powalczy ośmiu producentów m.in. takich wyrobów, jak: "Ślężański Olej Rzepakowy", "Makowiec Carski", "Syrop Sosnowy", "Makaron Witomari" czy "Piwo Sobótka Górka 12".

Wręczone zostaną także certyfikaty i oznaczenia licencyjne dziesięciu nowym podmiotom w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, która ma na celu wskazywanie klientom jakościowych produktów tradycyjnych oraz miejsc ich dystrybucji. Dodatkową atrakcją będzie występ zespołu folklorystycznego "Aster" z Domasławia w gminie Kobierzyce.

Prezentacja połączona z degustacją odbędzie się 24 sierpnia (sobota) na poziomie 0 w Pasażu Grunwaldzkim. Impreza potrwa od godziny 11.00 do 16.00.

RED