22.08.13 | 13:13 |
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu jest okazją do promocji specjałów kuchni dolnośląskiej oraz producentów regionalnych produktów żywnościowych. Podczas finału, który już po raz trzeci odbędzie się w Pasażu Grunwaldzkim, ogłoszone zostaną wyniki w kategoriach: "Najlepszy regionalny produkt żywnościowy" oraz "Najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska". Do tegorocznej edycji wojewódzkiego etapu konkursu w kategorii "Najlepszy regionalny produkt żywnościowy" 48 dolnośląskich producentów zgłosiło łącznie w czterech podkategoriach 59 produktów. Każdy z odwiedzających Pasaż Grunwaldzki będzie miał możliwość zapoznania się ze specjałami kuchni dolnośląskiej, w której łączą się różnorodne kultury i tradycje. Sześć zespołów gastronomicznych z Dolnego Śląska zaprezentuje łącznie dwanaście dań i potraw. W trakcie imprezy odbędzie się również degustacja regionalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości, które zostały nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu, otrzymały prestiżową nagrodę "Perła" lub zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, m.in. serów kozich z Gospodarstwa ekologicznego "Kozia Łąka" z Łomnicy, soków tłoczonych na zimno z Gospodarstwa Sadowniczego "Maciejowy Sad" z Lutyni, tradycyjnych wyrobów wędliniarskich z P.P.M.G. "Galicja" z Niemczy czy całej gamy olejów z firmy Ol?Vita z Mysłakowa. Podczas imprezy przyznane zostaną również nominacje do ogólnopolskiej nagrody ?Perła 2013?. O szansę na zdobycie prestiżowej nagrody powalczy ośmiu producentów m.in. takich wyrobów, jak: "Ślężański Olej Rzepakowy", "Makowiec Carski", "Syrop Sosnowy", "Makaron Witomari" czy "Piwo Sobótka Górka 12". Wręczone zostaną także certyfikaty i oznaczenia licencyjne dziesięciu nowym podmiotom w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, która ma na celu wskazywanie klientom jakościowych produktów tradycyjnych oraz miejsc ich dystrybucji. Dodatkową atrakcją będzie występ zespołu folklorystycznego "Aster" z Domasławia w gminie Kobierzyce. Prezentacja połączona z degustacją odbędzie się 24 sierpnia (sobota) na poziomie 0 w Pasażu Grunwaldzkim. Impreza potrwa od godziny 11.00 do 16.00. RED
OSTATNIE WIADOMOŚCI W KATEGORII:
STARSZE WIADOMOŚCI W KATEGORII:
|
|